Francuski szyk w portugalskim forcie

Niedawno temu cieszyliśmy się pierwszą gwiazdką Michelin dla restauracji prowadzonej przez Wojciecha Modesta Amaro. Kilka lat wcześniej został uhonorowany tytułem „Chef de l’Avenir”, przyznanym mu przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną, która jest swoistą przepustką do wielkiego, międzynarodowego świata gastronomii.

W tym roku w gronie czterech kucharzy, uhonorowanych tym tytułem, znalazł się również pracujący w restauracji Fortaleza do Guincho (Cascais), francuski szef kuchni – Vincent Farges.

 

Sama restauracja zdobyła już wcześniej jedną gwiazdkę Michelin i od wielu lat należy do najbardziej znanych, portugalskich restauracji. Zachwyca gości zarówno wykwintną, międzynarodową kuchnią, w której duży nacisk kładziony jest na dania z portugalskich ryb i owoców morza, jak również i swoim położeniem. Mieści się bowiem w budynku XVII-wiecznego fortu, zbudowanego na skarpie, z której roztacza się widok na plażę w Guincho oraz na położony najdalej na zachód Europy przylądek – Cabo da Roca.

W zeszłym roku serwis Fortalezy do Guincho został uhonorowany przez to samo międzynarodowe gremium, tym razem w uznaniu za umiejętne łączenie win z serwowanymi tam potrawami.

foto: http://cargocollective.com



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS
  • Facebook