Lizboński konkurs na najlepsze pasteis de nata

Pastel de nata – święty Graal portugalskich wypieków, ponownie został wzięty pod lupę i przetestowany przez znawców tematu. Podczas kulinarnego wydarzenia Peixe em Lisboa, do boju o najlepszy pastel de nata stanęło kilkudziesięciu jego producentów. Do ścisłego finału przeszło ich jedenastu: Aloma, Balcão do Marquês, Biarritz, Cristal, Chique de Belém, Casinha do Pão, Fim de Século, Hotel Altis, Mafraria (Pinhal Novo), Nilde, Selecção Continente i Alcôa.

 

Zwycięzcą została Alcôa -pastelaria  znajdująca się w mieście znanym ze wspaniałego, cysterskiego klasztoru Alcobaça. Jak więc widać, podobnie jak miało to miejsce w przypadku najsłynniejszych pasteis z Belém, tradycje klasztornych wypieków (kultywowane bardzo silnie przez wieki i w klasztorze Alcobaça)  bardzo się tutaj przydały.

 

fotografie: http://fugas.publico.pt



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS
  • Facebook