Luzomania w Cook Up

21 czerwca, w upalny i burzowy wieczór, przy akompaniamencie grzmotów i przelotnych, acz intensywnych opadów deszczu, w Studio Kulinarnym Cook Up, Luzomania miała przyjemność zaprezentować zalety portugalskiej kuchni jej polskim fanom.

 

Zaczęliśmy nietypowo, bo od przygotowania deseru, tak aby miał czas nabrać tężyzny przed spożyciem w lodówce. Był to karmel w czystej postaci, czyli kulinarny spadek po Maurach zamieszkujących niegdyś Portugalię. Nazwa deseru – Baba de Camelo (ślina wielbłąda), również nawiązuje do tego okresu w dziejach Portugalii … W linku znajdziecie film instruktażowy, jak zabrać się do zrobienia tego deseru. Jest on co prawda w języku portugalskim, ale czytelny nawet bez znajomości tego języka.

Następnie zdegustowaliśmy oliwy Esporão, dostępne w ofercie Atlantiki. Największą sympatią cieszyła się ta, wyprodukowana z oliwek Cordovil. Lała się ona tego wieczora obficie, gdyż jest jednym z najważniejszych składników używanych w portugalskiej kuchni.

Następnie zabraliśmy się za siekanie kolendry i robienie z niej zupy alenteżańskiej – doskonałej propozycji dla lubiących zdrową żywność. Woda, duuuużo świeżej kolendry, oliwa z oliwek, czosnek, sól i pieprz. Do tego jajko w koszulce i kromeczka grillowanego, wiejskiego chleba.

Daniem głównym było budzące zazwyczaj zdziwienie swoim śmiałym zestawieniem, Carne de Porco à Alentejana, czyli wieprzowina po alenteżańsku z małżami. 

Naszym potrawom towarzyszyło portugalskie czerwone wino stołowe – Adega da Serra, jedno z najlepszych na portugalskim rynku, jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny. Dostarczone ono zostało również przez Atlantikę.

Po więcej zapraszam na www.facebook.com/luzomania

 




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS
  • Facebook