Portugalski winny sekret – muszkatele z Setúbal

Po latach używania portugalskiej nazwy moscatel na ten zacny trunek, chyba jednak przerzucę się na jego staropolski odpowiednik – muszkatel. Brzmi bardziej swojsko i przywołuje, szczątkowe co prawda. ale jednak dobrze się kojarzące, skojarzenia z Polską szlachecką, kiedy to pijało się węgrzyny, madery, małmazje i muszkatele właśnie.

Wg. definicji Zygmunta Glogera, opisanej przez niego w „Encyklopedii Staropolskiej”, muszkatel to „wino słodkie sprowadzane do Polski z prowincyi tureckich, podobno z Macedonii, uprzywilejowane do picia toastów przy „cukrowej kolacyi“, zastawianej w czasie wesel w sypialni państwa młodych.”

W przeciwieństwie do madery i porto, portugalski muszkatel chyba do Polski przedrozbiorowej nie docierał. Od dobrych kilku lat pracę od podstaw w edukowaniu naszego społeczeństwa w kwestii muszkatela, wykonywał importer portugalskich win – Atlantika. Mimo iż jest ona największym importerem portugalskich win w Polsce, środki, która mogła przeznaczyć na promocję tego wina miała oczywiście ograniczone. Stosunkowo dużą popularność zyskał sobie muszkatel dzięki akcji Biedronki. Opisana ona została dokładnie m.in. przez Winicjatywę. W skrócie polegała ona na tym, iż pomimo posiadanej przez Atlantikę umowy na wyłączność z jednym z najlepszych i największych producentów portugalskiego muszkatela – Bacalhôa Vinhos, w sklepach Biedronki pojawiły się te same wina w cenie, w której można je kupić w portugalskich sklepach.  W taki oto – mało elegancki sposób – polski klient miał możliwość szerzej zapoznać się z podstawową wersją muszkatela produkowanego przez Bacalhôa Vinhos. Warto dodać, że wersja podstawowa i tak (w tej cenie) jest prawdziwym hitem!

Słynne już są wymieniane na internetowych forach informacje, przekazywane sobie  przez nowych fanów tego trunku, o jego aktualnym miejscu występowania. Wina te bowiem pojawiały się i znikały, w miarę oferowanych przez Biedronkę akcji promocyjnych. Obecnie można je spotkać na biedronkowych półkach już nieco częściej.

Wspominam o portugalskim muszkatelu właśnie teraz, gdyż niedawno we francuskim mieście Frontignan-la Peyrade, miał miejsce 13 Międzynarodowy Konkurs – Muscats du Monde , podczas którego spośród   224 win tego typu z 24 państw, wybrano te najlepsze. Do konkursu przystąpili producenci różnych rodzajów win, wszystkie one musiały spełnić jeden warunek – wyprodukowane zostały z winogron muskatowych.

Jak zwykle, w ich gronie znalazły się muszkatele z Setúbal, spośród których Moscatel Setúbal Muscat Reserve 2006, wyprodukowany przez Venâncio Lima, został uznany najlepszym muszkatelem w całym konkursie. Zainteresowanych odsyłam na stronę Moscatel de Setúbal, gdzie możecie dowiedzieć się, które z win znalazły się w klubie najlepszych muszkateli na świecie.

Krótka historia wina muszkatowego, wyrabianego w regionie Setúbal.



2 Responses to Portugalski winny sekret – muszkatele z Setúbal

  1. ~Ania pisze:

    Mimo iż fanką słodkich win raczej nie jestem, to…. muszkatela UWIELBIAM!!! Nie wyobrażam sobie by w mojej lodówce zabrakło butelki tego pysznego trunku :)
    Mała lampka fantastycznie poprawia nastrój w chłodne zimowe wieczory przed kominkiem i orzeźwia latem kiedy siedząc na terasie upalny wieczór czytam książkę.
    No cóż…. chyba naleję sobie odrobinkę :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS
  • Facebook