Portugalskie co nieco w samym środku Warszawy

Za oknem panowała zupełnie nie majowa pogoda, natomiast w sali restauracji DownTown w warszawskim hotelu InterContinental, była całkiem gorąca atmosfera. Przez miniony tydzień (20 – 25.V) miało tutaj miejsce, po raz czwarty zresztą, kulinarne wydarzenie „Flavours of Portugal„.

Codziennie można było spróbować portugalskich win oraz wyrobów spożywczych różnych producentów a także uczestniczyć w kolacji, przygotowanej przez trójkę przybyłych na tą okazję, szefów kuchni z portugalskich restauracji (Carla Costa z Hotelu Altis Park, Roberto Teixeira z Quinta Do Lorde i Gil Martins z Hotelu Dom Pedro Palace) oraz Ewy Olejniczak, reprezentującej kuchnię gospodarza obiektu.

Wśród wielu moich ulubionych dań, znalazłem również pewne malowniczo wyglądające małże. A oto krótka historia, związana z tym prostym ale jednocześnie doskonałym daniem:

Amêijoas à Bulhão Pato to jedna z najsłynniejszych potraw z małż, do dzisiaj serwowanych w regionie Setúbal, jak i w samej Lizbonie. Te morskie skorupiaki, zajadane były tutaj (o czym mówią wykopaliska archeologiczne) już w epoce brązu. Ich nieco przyblakła sława rozbłysła na nowo dzięki Raimundo António de Bulhão Pato (1828 – 1912 r.). Ten poeta, członek Królewskiej Akademii Nauk a jednocześnie przedstawiciel artystycznej bohemy lizbońskiej, osiadły w położonym po drugiej stronie Tagu mieście Caparica, sławny był nie tylko dzięki swojej poezji ale również z powodu wydawanych przez siebie przyjęć. Politycznym i literackim dysputom towarzyszyły zawsze wyszukane potrawy i doskonałe wina. W dowód uznania dla poety jeden z największych portugalskich XIX -wiecznych szefów kuchni a jednocześnie autor pierwszego portugalskiego podręcznika dla kucharzy – João da Matta, nazwał wymyśloną przez siebie potrawę z małży właśnie imieniem „naszego” poety-smakosza.

 

Muzyczną gwiazdą wieczorów był João de Sousa wraz z zespołem, prezentujący swój najnowszy projekt „Fado Polaco”.

Z pewnością jednak niekwestionowaną królową każdego z tych wieczorów, była …kuchnia. Zapraszam do przeglądnięcia galerii fotografii, prezentujących dania, które mogli spróbować goście „Flavours of Portugal”.

 



W odpowiedzi na Portugalskie co nieco w samym środku Warszawy

  1. ~Izabela pisze:

    niektóre z tych potraw chętnie bym zjadła, tu i teraz:-)
    pozazdrościć:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS
  • Facebook